Damesfeestje

Onlangs bezocht ik met collega Wendy Otting de plaatselijke groothandel om wat sherry te kopen voor de workshop die we samen op Perswijn Select zouden geven. We bekeken verschillende flessen, overlegden erover, legden iets in het wagentje, verruilden het toch weer voor iets anders – gewoon, zoals een wijnminnend mens dat doet. We waren er heel gelukkig mee, tot er een behulpzame wijnmedewerker naar ons toe kwam en zei: ‘Sherryfeestje, dames?’

Stilte.

Sherryfeestje, dames? Ja! Want sherry drinken is altijd een feest, zelfs als hij van een winkel komt waar de medewerker van de wijnafdeling er helemaal niets van af blijkt te weten. Sherry is een feest, omdat het een serieuze, complexe en verschrikkelijk lekkere wijn is, die misschien enige aandacht, oefening en een beetje kennis vraagt, maar dan een hele wereld van geuren, smaken en texturen aan je openbaart.

Sherryfeestje, dames? Inderdaad. Want vrouwen hebben – schokkend, maar ik zweer het – ook gewoon hersens waarmee ze een ‘moeilijke’ wijn als sherry op zijn waarde weten te schatten. Laat me het je even uitleggen, moppie. Als wij vrouwtjes ons domweg willen bezatten met goedkope meuk, dan kopen we wel goedkope meuk en geen flessen amontillado en oloroso; wijnen die jarenlang in een solera hebben liggen rijpen en prachtige smaken van noten, dadels, vijgen, koffie en tabak hebben ontwikkeld, samen met een elegant droog mondgevoel en een hartige, soms bijna zilte en eindeloos lange afdronk.

Sherryfeestje, dames? Dat zou ik denken. Sherry stond en staat in Nederland bekend als vrouwendrankje. En als vrouwen iets graag drinken, dan kan het nooit veel zijn. Geen probleem. Dan drink ik wel wat meer sherry als daad van feministisch verzet. Dan geniet ik wel in mijn eentje of met mededames van een glas fino, met die pittige geur waarvan je meteen wakker wordt, met die typische smaken van gist en amandel, met dat lekker messcherpe en beendroge gevoel op je tong. Heerlijk hoor, zo’n dameswijntje met wat meer alcohol en een uitgesproken, sterke smaak. Weet je wat, het huis is aan kant, alle zeven kinderen zijn naar school en de krullers zitten al in mijn haar: ik neem gewoon nog een glas.

Sherryfeestje, dames? Zeker weten. Sherry is een oude wijn met een indrukwekkende geschiedenis, waarvan elk glas een weerspiegeling en een onderdeel is. Het is een wijn met een oude geest in een jeugdig lichaam. Een wijn van een intensiteit waar je stil van wordt. Een wijn bovendien die net zo goed past bij het felle licht en de droge hitte van een Andalusische zomer als bij de namiddagschemer van een Nederlandse winterdag. Van een delicate, bloemige manzanilla tot een rijke, complexe PX: sherry bestrijkt het hele spectrum van verfijnd droog tot weelderig zoet. Feestje, dames!

(2016)