Een zee van vissen

Dit fantastische boek, Visrecepten van Italiaanse osteria’s. 600 slow-foodgerechten uit de regionale keuken, is een natte droom voor elke visliefhebber. Het begint met informatie over over ‘waterdieren’, hoe ze klaar te maken, welke vangmethodes er zijn en in welke families ze worden ingedeeld. De rest van deze dikke pil is gewijd aan meestal relatief eenvoudige (want regionale) visrecepten van koks uit heel Italië, gerangschikt per visfamilie. Daarna volgen nog allerlei gerechten met vis waarbij het type gerecht de insteek vormt (dus antipasti, risotto, vissoep etc.) Heel veel leesvoer over vis en Italiaanse eetgewoonten dus. Natuurlijk staan er allerlei recepten voor vissoorten in die hier niet te krijgen zijn. Maar de echte liefhebber maakt dat niets uit. Bovendien bljven er ruim voldoende recepten over voor visjes die hier wel op de markt liggen. Het boek is een productie van slow food, is uit het Italiaans vertaald door Jacques Meerman en hier in Nederland uitgegeven door Mets & Schilt. Een bewonderenswaardige megaklus.

In deze serie verscheen eerder al het boek Recepten van Italiaanse osteria’s. 550 slow food-gerechten uit de regionale keuken- ook al zo’n meesterwerk.