Eten in Libanon en Syrië

Perfect wegdroomboek voor romantici en multiculticuli’s: Saha, over de culinaire rondreis van Greg en Lucy Malouf door Libanon en Syrië. Kok Greg Malouf is een Australiër van Libanese herkomst; zijn inmiddels ex-vrouw is culinair journalsit.

Leuke teksten (al zou het beter kunnen), prachtige foto’s en recepten voor geweldige gerechten, zoals toum (een knoflooksaus waarmee je een gat in de tafel brandt, maar lékker) en dubbelgebraden eend met honing, kaneel en kardemom. Hoewel de situatie in het Midden-Oosten sinds de verschijning van het boek (2005) alweer veranderd is, lijkt het een realistisch beeld te geven (voorzover ik dat kan beoordelen – ik ben er nooit geweest) van het dagelijkse culinaire leven, inclusief de narigheid. Geen mierzoete sprookjes dus en dat maakt het boek wel zo sympathiek. ‘Saha’ is overigens een heildronk dan wel gezondheidswens.

Greg en Lucy Malouf, Saha. Een culinaire rondreis door het Midden-Oosten, met foto’s van Matt Harvey, Unieboek, 2006