Het hele varken

Hoezeer we er misschien ook van griezelen: vleeseters zijn moreel verplicht zoveel mogelijk onderdelen van het voor hen gedode dier op te eten (zie ook Ferme Opinies). En, zo zou je kunnen zeggen, gastronomisch verplicht. Want veel van die ‘griezelstukken’ zijn ontzettend lekker. Het is dus zonde in meerdere opzichten om ze als slachtafval af te voeren.
Gewoon lekker eten dus. Goede ideeën voor gerechten vind je in Van het varken, geschreven door Stéphane Reynaud. Het boek is tevens een eerbetoon aan een manier van leven die waarschijnlijk aan het verdwijnen is, en aan de mensen die dat leven nu nog leven.
Met mooie, onopgesmukte foto’s, geinige illustraties en veel oog voor detail – zo zijn op de kleedjes waarop de borden en schalen met de gerechten gefotografeerd zijn, soms weer grappige varkens geborduurd. Maar het belangrijkste is dat dit boek een eerbetoon vormt aan varkensvlees in al zijn verschijningsvormen.

Stéphane Reynaud, Van het varken, met foto’s van Marie-Pierre Morel en illustraties van José Reis de Matos, Terra, 2006