Het sprookje van Jacques Meerman

1001 koks. Over de Arabische invloed op de Europese keuken (uitgegeven door Mets & Schilt) is een erg leuk & leesbaar boek, waarin Jacques Meerman laat zien hoe de Europese keuken vrijwel rechtstreeks is voortgekomen uit de Arabische en Moorse keukens. Hij beschrijft de geschiedenis van allerlei gerechten en etenswaren en maakt daarbij duidelijk (hoewel ik zijn onderzoekslogica niet altijd helemáál kan volgen) dat onze culinaire wortels vooral in de islamitische kookkunst liggen. Interessant, zeker in deze tijd van spanningen tussen westerlingen en moslims. Meerman laat trouwens ook zien hoe perioden van christelijke en islamitische/Arabische overheersing elkaar hebben afgewisseld in grote delen van Europa, en hoe de diverse groepen soms heel vreedzaam samenwerkten om elkaar vervolgens weer de kop in te slaan. Zo zal het  misschien altijd wel blijven… Hoe dan ook, dit boek is een aanrader voor wie van eten en geschiedenis houdt. Prettig geschreven, verrassende inhoud en er staan ook nog leuke recepten in.