Meer groente eten? Gebruik de Groentebijbel!

Mari Maris is, zoals ze zelf in haar voorwoord schrijft, een kok die besloot groenteteler te worden. Ze runt een table d’hôte in Frankrijk en heeft daar een eigen groentetuin. Haar boek Groentebijbel. Van aardappelpuree tot zuringsoufflé (2013) is dan ook volledig aan groente gewijd.

Mari Maris wil haar lezers ervan overtuigen dat je uitstekend vegetarisch kunt eten zonder specifieke vleesvervangers; wie meer of voornamelijk groenten wil eten, moet het idee loslaten van vlees(vervanger) als ster van een maaltijd waar de groenten zo’n beetje als groupies omheen hangen. Ze wil ons graag op een ander manier naar groenten laten kijken. Of zoals ze zelf noteert: “Ik zeg maar zo: ‘Kook nooit vegetarisch, kook lekker en gebruik toevallig geen vlees of vis.’”

Volop ideeën
De Groentebijbel levert volop informatie en recepten voor iedereen die meer groenten wil eten of nieuwe ideeën wil opdoen voor manieren om groenten klaar te maken. Het lekker nuchter geschreven boek behandelt ruim 65 groenten, variërend van zeer gangbare als andijvie, prei en sperziebonen tot minder bekende als aardpeer, cichorei en hopscheuten. Elke groente is voorzien van een foto en een algemene beschrijving, met adviezen voor onder andere aankoop, wijze van bewaren en gebruik. Daarna volgt per groente een reeks recepten; zowel eenvoudige als wat uitgebreidere, met bij de meeste recepten ook nog variatietips.

Omdat het boek ingrediënten als uitgangspunt heeft, is het ideaal om te gebruiken als je bijvoorbeeld een groentepakket hebt, of als je groenten hebt gekocht zonder meteen al te weten wat je ermee gaat doen.
Bij Maris vind je dan ideeën als courgettebrood, knolselderij à l’orange, komkommer met warme vulling, prei in kruidige olie of zuurkool met gekonfijte meiraap. Zelf verheug ik me alweer op de spruitjestijd, omdat ik graag de spruitjes met appel (p. 393) maak – spruitjes bereid met specerijen, witte wijn en bouillon en gemengd met in boter gebakken appel. Heerlijk en anders dan anders.

Leuk en leerzaam
Het boek van Mari Maris is heel uitgebreid en dat is zowel een sterk als een zwak punt. Ze geeft niet alleen veel welkome informatie over groenten en allerlei combinatiemogelijkheden, maar ook een lijst basisbegrippen (kooktechnieken en ingrediënten), een serie basisrecepten (bouillon, sauzen, deeg en dergelijke) en een seizoenskalender. Handig, maar die lijst en recepten maken wel een beetje een willekeurige indruk. Bovendien zijn ze voor de doorgewinterde kok al snel overbodig en voor de beginnende kok weer te beknopt. Dat geldt hier en daar voor het groentedeel ook: je moet als kok wel enig zelfvertrouwen hebben, want de aanwijzingen in de recepten zijn weleens aan de bondige kant. Maar dat zijn kleinigheidjes. Ik kan de Groentebijbel iedereen van harte aanbevelen. Het is een geweldig boek om in rond te neuzen, veel van te leren en lekker uit te koken. En ik vermoed dat Maris de eerste zal zijn om te zeggen dat je haar recepten vooral als smakelijk uitgangspunt moet beschouwen en niet als eh, Bijbelse voorschriften.

Mari Maris, Groentebijbel. Van aardappelpuree tot zuringsoufflé. Carrera culinair,
€ 29,90.