Vrolijk wijnboek

Welke wijn bij het eten? van Magda van der Rijst en Noële Ruitenberg is een vrolijk boek, dat het combineren van wijn en eten op een speelse manier benadert. Speels, maar wel grondig en met veel kennis van zaken. Een opluchting na al die infantiele boeken over wijn met om de drie regels tekst een plaatje.

De schrijfsters leggen de theorie van wijn-spijscombinaties uit, zoals het belang van structuur, smaak en gewicht van de wijn en het gerecht. Ze gaan in op de invloed van kooktechnieken en de verschillende keuzes die je kunt maken (zoals contrasterende of juist harmonieuze combinaties). Daarnaast geven ze een grote hoeveelheid suggesties voor combinaties, eerst met het menu en daarna met de wijn als uitgangspunt.

Het hele boek (mooi vormgegeven door Heidi Heijmans-Timmermans) straalt een aanstekelijke drang tot experimenteren uit. Want daar gaat het om bij wijn-spijscombinaties: de lol om je erin te verdiepen, het eten en de wijn écht te proeven, nieuwe dingen uit te proberen (niet lukraak, maar op basis van de kennis die het boek aanreikt), om niet bang te zijn ‘fouten’ te maken. Je moet wel even de tijd nemen om de structuur van het boek te doorgronden; die is niet in één oogopslag duidelijk. Minpuntjes zijn ook de taalslordigheden hier en daar, en de beperkte index. Maar dat zijn kleinigheden. Het is een boek om lekker in te snuffelen, stukken uit te lezen, nieuwe ideeën uit op te pikken en vooral: te gebruiken.